Föreläsning om kvinnofrid

En engagerande föreläsning som väckte starka känslor hos mig, jag tog lite statistik eftersom jag tycker det är en väldigt viktig fråga. Den behöver lyftas.

Kvinnofrid - misshandel mot kvinnor

Våldet ser olika ut
Män
→ våldet utförs av andra män
→ sker oftast utomhus (krogköer mm)
→ av en okänd/ytlig bekantskap
→ oftast en engångsföreteelse

Kvinnor
→ våldet utförs av män
→ sker oftast inomhus
→ av någon man känner väl/tillsammans med
→ sker upprepade gånger

Det finns flera sorters våld - det psykiska våldet innebär verbala kränkningar, isolering från vänner/familj, ekonomiskt beroende av mannen, förstörda ägodeler, skambeläggande, gester, metodisk nedtryckning.
Det fysiska våldet innebär att saker kastas, knuffar, bli fasthållen, bli dragen i håret, nypt, slagen, skakad, att strypgrepp förekommer, sparkar och hot med vapen.

I andra fall förekommer försummelse, exempel för kvinnor som har någon slags funktionsnedsättning eller är äldre - medvetet felaktig medicinering, bristande hygien (där det behövs stöd och hjälp), otillräcklig föda, försvåra istället för att underlätta (exempelvis bli hängande i en lyftkran över badkaret en halv dag eller en hel dag, ställa rullatorn för långt från sängen).

Dessutom förekommer det ekonomiskt utnyttjande - stöld av pengar/ägodelar, utpressning, kontroll över ekonomin, utnyttjande.
Sexuellt våld - våldtäkter med mera.

I Stockholms län förekommer
→ 4917 fall av kvinnofridsfall där kvinnan känner mannen (13 fall/dygn)
→ 3770 fall av sexualbrott varav
→ 1375 fall av våldtäkt eller grov våldtäkt (3-4 fall/dygn)

Det är stora mörkertal och endast 20% av de fall av misshandel mot kvinnor samt 10% av fall av sexuellt våld som polisanmäls.
→ endast 20% av de anmälda fallen leder till åtal.
→ av dessa är det endast 15% som får en dom.

- Vad händer med alla de andra?


Svensk kvinnofridhistoria
år 1734 → män förbjuds att aga en kvinna till döds
år 1864 → avskaffas husaga
år 1915 → "Lång och varaktig söndring" blir ett skäl för skilsmässa
år 1920 → gift kvinna blir myndig
år 1965 → våldtäkt inom äktenskapet förbjuds
år 1978 → Sveriges första kvinnojour startas
år 1982 → kvinnomisshandel sorteras under allmänt åtal
år 1988 → lag om besöksförbud införs
år 1998 → kvinnofridsreform införs
år 2005 → ny sexualbrottslagstiftning

Föreläsaren vi hade hette Josefin Grände och du kan nå henne via email [email protected]
Jag kan inte ge en källhänvisning till statistiken, men vi blev presenterade av en powerpointpresentation som Josefin Grände höll i, kontakta henne för mer information.

Misstänker du att någon i din närhet utsätts för liknande eller är själv drabbad så kan du kontakta vilken kvinnojour du vill eller kontakta stadsdelsförvaltningen för att få hjälp om just vem du skall prata med. Du kan alltid rådfråga Socialtjänsten. Skärholmen stadsdelsförvaltning har kommit långt i arbetet mot kvinnofrid, men du kan även kontakta Farsta stadsdelsförvaltning (Mottagningsenheterna på Barn och Ungdom eller Försörjningsstödet, växeln 08-508 18 000).
Som en av avdelningscheferna sa efter föreläsningen, hellre en anmälan för mycket än en för lite.


Jag tycker det är helt otroligt att det förekommer sådan här skit även idag, i vårt "moderna" samhälle. Där tekniken är på topp och högt utvecklad - men de sociala förhållanden - det är jobbigt därför är det inte lika lätt att prata om eller att våga öppna ögonen för. Man vill vända sig bort - "det rör inte mig" - men tänk om du en dag utsätts för det? Du behöver inte vara kvinna, det finns relationer där kvinnan är den som utövar våldet.

Dessutom behövs större insatser på ämnet och förebyggandet av kvinnofrid.
Det hjälper inte med att dagstidningarna ägnar en helsida/uppslag i tidningen åt ämnet och någon kvinna som drabbats men vågar prata om det idag. Det kommer bara att peka på att det händer, men inte göra något mer. Okej, kanske att det diskuteras på fikarasten - "usch vad hemskt, har ni hört?". Sen slutar man jobbet och tänker inte mer på saken.

Åh, jag blir så arg och förbannad på all den skit som finns i världen. I Sverige, i vårt underbara Stockholm. Runt hörnet. Spelar ingen roll var du är, det finns i närheten.
Vi fick även se en filmsnutt från filmen "ingen ser oss" - om du kommer över den, se den. Det värsta är inte själva misshandeln efter festen, utan när grannen som kommit över och pratat lite går därifrån - OCH HÖR misshandeln. Men kan inte ta in att Thomas (mannen heter så i filmen, kvinnan Liv) som han är ute och joggar med, spelar på Tipset med skulle vara en misshandlare. Så han skakar på huvudet och går hem.

Jag kan inte komma åt idioterna och hittills har jag inte träffat någon som jag börjat undra över.
Men du som träffar någon som du börjar få misstankar och oro om - VÅGA FRÅGA!
Säg inte "kom om/när du vill prata", fråga ut om detaljer och stöd kvinnan. Kontakta en kvinnojour/din stadsdelsförvaltning om råd - vad du kan göra och vad du kan tänka på.

Glöm inte att vi alla blir en del av brottet om vi ser/förstår men inte gör något.

Hittad på nätet, inte min bild.



bloggping

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0